Bryllupstale fra brudgommen: Tips og eksempler på gode taler

Sist oppdatert 13.01.2023

Ønsker du å holde en fin tale for bruden din i bryllupet deres?

Er du litt usikker på hva innholdet i talen skal være og hvordan du skal formulere deg?

Bryllupstalen fra brudgommen er en viktig del av bryllupet, og det er svært forståelig at det kan føles skremmende å tenke på å stå foran et stort publikum og holde en slik tale som brudgom.

Men det finnes heldigs noen gode tips som kan hjelpe deg på veien mot en vellykket bryllupstale.

 1. Tenk på hvem du skal holde talen til
  For det første bør du tenke på hvem du vil rette talen din til. Tradisjonelt sett er det vanlig at brudgommen takker brudens foreldre, men dette trenger ikke være tilfellet. Du kan også rette talen din til bruden selv, noe som kanskje er det mest vanlige. Det kan også være naturlig å omtale felles venner og familie. Uansett er det viktig å huske å vise takknemlighet og respekt.
 2. Fortell en historie
  Det kan også være lurt å fortelle en historie i talen din. Dette kan være en historie om hvordan dere møttes, om hvordan dere har vokst sammen som par, eller om noen spesielle øyeblikk dere har delt. Fortell gjerne noe litt rørende, men husk også å legg inn litt humor – dette vil gjøre talen din mer personlig og minneverdig.
 3. Gjør stas på bruden
  I tillegg til å fortelle en historie, kan du også bruke talen din til å uttrykke dine følelser og tanker om bruden. Fortell hva det er ved henne som gjør at du elsker henne, og hva du ser frem til å dele med henne i fremtiden. Dette vil gjøre talen din personlig og meningsfull, og det vil vise at du setter pris på alt bruden gjør for deg.
 4. Løfter og forpliktelser
  Det er også viktig å huske på at en bryllupstale ikke bare handler om å takke og fortelle historier. Du bør også inkludere noen konkrete løfter og forpliktelser for ekteskapet i talen din. Dette kan være løfter om å alltid støtte og elske bruden, eller om å være en god ektemann og far i fremtiden.
 5. Pass på at talen ikke blir for lang
  Prøv å holde talen din på rundt 5-10 minutter – dette er en god lengde som ikke blir for kort eller for lang.
 6. Øv!
  Til slutt bør du huske å øve på talen din før bryllupet. Dette vil hjelpe deg å føle deg mer sikker og komfortabel når du skal holde den, og det vil også gjøre at du fremstår mer profesjonell og avslappet.

Hvis du følger disse tipsene, vil du være godt på vei mot en vellykket bryllupstale som vil glede både bruden, gjestene, og ikke minst deg selv.

2 eksempel på bryllupstale fra brudgommen

Kjære gjester, familie og venner,

Jeg står her i dag med en blanding av forventninger og nervøsitet, for å holde denne talen for min elskede kone, [bruden]. Jeg ønsker å starte med å gratulere [bruden] og hennes familie med denne vakre dagen, og takke alle som har bidratt til at dette bryllupet har blitt mulig.

[Bruden] og jeg møttes for mange år siden, da vi begge jobbet i samme firma. Fra første stund visste jeg at det var noe spesielt ved henne, og jeg ble umiddelbart betatt av hennes vakre smil, hennes varme og omsorgsfulle væremåte, og ikke minst hennes skarpe intellekt. Det kan kanskje kalles forelskelse ved første blikk. Vi ble raskt et par, og siden den gang har vi vokst sammen og blitt en del av hverandres liv.

Jeg husker spesielt en tur vi tok til Paris, hvor vi tilbragte en uforglemmelig uke sammen. Vi spaserte langs Seinen, spiste croissanter på en solrik café, og besøkte de mest kjente landemerkene i byen. Dette var en uke som virkelig satte sitt preg på vårt forhold, og som har gjort oss enda mer forelsket i hverandre.

[Bruden], jeg vil takke deg for alt du gjør for meg, for den kjærligheten du viser meg hver eneste dag, og for den støtten du gir meg i alt jeg gjør. Du er min beste venn, min sjelevenn, og den kvinnen jeg vil tilbringe resten av mitt liv med.

Jeg vil også takke dine foreldre, [foreldrenes navn], for den kjærligheten og støtten de har vist oss begge. Jeg setter stor pris på den varme velkomsten jeg har mottatt fra dere, og jeg lover å være en god sønn og ektemann som tar vare på [bruden] og vår familie.

Til slutt vil jeg skåle for min elskede [bruden]. Jeg ønsker deg alt det beste i livet, og jeg håper at vårt ekteskap vil være fylt av lykke, kjærlighet, og mange uforglemmelige øyeblikk sammen.

La oss reise oss og skåle for [bruden] og meg, og ønske oss lykke til i vårt kommende ekteskap!

Kjære [brud],

Jeg står her i dag, full av kjærlighet og takknemlighet. Jeg er så takknemlig for at du har valgt meg som din partner, og jeg lover å alltid være der for deg, uansett hva som måtte komme.

Jeg husker den første gangen vi møttes som om det var i går. Jeg ble umiddelbart tiltrukket av din vakre smil og nydelige øyne, og jeg visste nesten med en gang at du var den rette for meg. Gjennom årene har vi delt så mange spesielle øyeblikk sammen, og jeg er så takknemlig for at du har vært der for meg gjennom alt.

Du har gitt meg så mye mer enn jeg noen gang kunne ha håpet på. Du har gitt meg din kjærlighet, din omsorg, og din støtte. Du har vært den beste partner jeg noen gang kunne ha drømt om, og jeg elsker deg mer enn noe annet i verden.

I dag gifter vi oss, og jeg gleder meg til å tilbringe resten av livet mitt med deg ved min side. Jeg lover å alltid være der for deg, og jeg gleder meg til å se hva fremtiden bringer for oss.

Takk for at du har gjort meg så lykkelig. Jeg elsker deg for evig og alltid.

Se også: Tekst til bryllupskort – Kjærlighetsdikt – Tekst til bryllupsinvitasjonerBryllupsgave