Far og mor takker fadderne: 8 gode tips til en fin takketale

Konfirmasjonen er en viktig milepæl i livet til en ungdom, og tradisjonelt marker det også slutten på fadder-oppdraget som barnets faddere har hatt.

Som mor eller far til konfirmanten har man da muligheten til å holde en tale til fadderne for å vise hvor mye man setter pris på at de har stilt opp. Her er noen tips til hvordan du kan holde en god takketale til fadderne:

 1. Prat fra hjertet:
  Når du holder tale til fadderne, skal du gjøre det med hånden på hjertet og være ærlig om hva fadderne har betydd for din familie og for konfirmanten.
 2. Hold talen kort:
  Talen til fadderne skal være ganske kort, så det er viktig å være konsis i budskapet ditt.
 3. Nevn fadderne ved navn:
  Når du takker fadderne, bør du nevne hver enkelt av dem ved navn og uttrykke din takknemlighet for den innsatsen de har gjort.
 4. Husk de som ikke er tilstede:
  Det kan hende at noen av fadderne ikke er tilstede på konfirmasjonen, enten på grunn av sykdom eller død. Det er viktig å nevne dem spesielt og uttrykke takknemlighet for den innsatsen de ytet så lenge de kunne.
 5. Se fremover:
  Konfirmanten din vil møte mange utfordringer også fremover i livet, og det er viktig å minne fadderne om at de alltid er velkomne til å være en støtte og en rådgiver for konfirmanten din.
 6. Gjør det personlig:
  Legg til historier og anekdoter som gir tale din litt mer personlighet og viser at du har en god relasjon til fadderne.
 7. Ha en varm tone:
  Talen skal være varm og takknemlig, slik at fadderne føler seg verdsatt.
 8. Øv deg på talen:
  For å føle deg mer komfortabel og avslappet når du holder tale, kan det være en god idé å øve deg på talen i forkant.

Ved å følge disse rådene, vil du være i stand til å holde en varm og minneverdig tale til fadderne under konfirmasjonen, som vil vise dem hvor mye de betyr for både dere foreldre og for konfirmanten.

Eksempel på takketale til fadderne

Kjære faddere,

I dag er vi samlet her for å feire en viktig milepæl i livet til vår kjære konfirmant.

Jeg, som mor eller far, har fått æren av å holde en tale til dere som har betydd så mye for vår familie og for vår konfirmant.

Først og fremst vil jeg takke dere for deres vennskap og støtte gjennom årene. Deres tilstedeværelse har virkelig beriket vår konfirmants liv. Dere har alltid vært der for å tilby råd og veiledning, og det er vi evig takknemlige for.

Jeg vil også nevne dere ved navn og takke hver enkelt av dere for den innsatsen dere har gjort: [navn på faddere]. Det er så viktig for oss at dere føler dere verdsatt og at dere vet hvor takknemlige vi er for at dere har stilt opp.

Dessverre er det noen av dere som ikke er tilstede i dag, enten på grunn av sykdom eller død. Vi vil spesielt takke [navn på faddere som ikke er tilstede] for den innsatsen de ytet så lenge de kunne. Vi vil alltid huske dem i våre hjerter.

Til slutt vil jeg minne dere om at dere alltid er velkomne til å være en støtte og en rådgiver for vår konfirmant fremover. Vi ønsker dere og vår konfirmant all lykke og velstand i fremtiden.

Tusen takk igjen for alt dere har gjort.

Se også: Tekst til konfirmasjonskort – Konfirmasjonsdikt – Tekst til konfirmasjonsinvitasjonerKonfirmasjonsgave