8 tips for å holde en minneverdig konfirmasjonstale som fadder

Sist oppdatert 13.01.2023

Konfirmasjonen er en viktig milepæl i livet til enhver ungdom, og som fadder har du en spesiell rolle på denne dagen.

Tradisjonelt har den eldste tilstedeværende fadder et ansvar for å holde en tale for konfirmanten, men det er også mulig for en annen fadder å gjøre dette dersom det faller seg mer naturlig.

Uansett kan det å holde en tale være både nervepirrende og utfordrende. Men la ikke dette skremme deg! Med litt forberedelse og øvelse, kan du gi en minneverdig tale som vil bli husket av konfirmanten, foreldrene og alle andre tilstede.

På denne siden vil vi gi deg noen gode råd som vil hjelpe deg med å holde en fantastisk tale som konfirmantens fadder.

 1. Begynn med en engasjerende innledning
  Åpningssetningen din bør være noe som fanger oppmerksomheten til alle tilstede og skaper interesse for talen din. Du kan for eksempel begynne med å snakke om hvordan du følte det da du ble spurt om å være fadder, og hvordan det har vært en glede å være en del av konfirmantens liv de siste årene.
 2. Fortell historier om konfirmanten
  Som fadder har du kjent konfirmanten i flere år, og dere har sikkert flere fine minner sammen. Del disse historiene i talen din for å gi et personlig preg på talen og for å vise at du kjenner konfirmanten godt.
 3. Snakk om foreldrene og hjemmet til konfirmanten
  Talen din bør også rette seg mot foreldrene og hjemmet til konfirmanten, og du kan trekke frem det positive arbeidet de har gjort for å støtte og forme konfirmanten til den voksne personen han eller hun er i dag.
 4. Gi oppmuntrende ord til konfirmanten
  Konfirmasjonen markerer tradisjonelt sett starten på en ny fase i konfirmantens liv, og det er viktig å gi ham eller henne oppmuntring og støtte for å møte de utfordringene som venter i fremtiden. Fortell konfirmanten at du tror på ham eller henne og at du alltid vil være der for å hjelpe.
 5. Avslutt med en skål
  Til slutt kan du foreslå å heve glassene i en skål for konfirmanten, foreldrene og hjemmet. Dette er en fin måte å avslutte talen og å markere en spesiell dag for konfirmanten på.
 6. Øv på talen din
  Det er viktig å øve mye på talen din før selve konfirmasjonsdagen. Slik blir du tryggere på det du skal si, og du unngår å glemme noe viktig. Øv på talen din flere ganger, og prøv å presentere den for et lite publikum for å få tilbakemeldinger og for å bli komfortabel med å holde talen foran et større publikum.
 7. Hold talen din personlig og autentisk
  Talen din bør være personlig og autentisk, så ikke vær redd for å være deg selv og å dele dine egne følelser og opplevelser. Dette vil gjøre talen din mer minneverdig og engasjerende.
 8. Vær tidsbevisst.
  Pass på å holde talen din innenfor den tidsrammen som er avsatt, slik at det er plass til andre talere og aktiviteter i løpet av konfirmasjonen. L

Konfirmasjonstalen fra deg som fadder er en viktig del av konfirmasjonsfeiringen, og som fadder har du en unik mulighet til å holde en tale som vil bli husket og verdsatt av både konfirmanten og familien for øvrig.

Dersom du følger disse tipsene, så er du bedre rustet til å holde en tale som er engasjerende, personlig og minneverdig.

Eksempel på konfirmasjonstale fra fadder

“Kjære konfirmant, kjære foreldre og kjære gjester.

Jeg husker godt hvor beæret jeg ble da jeg for 15 år siden ble spurt om jeg villve være fadder for vår kjære konfirmant. Jeg har vært så heldig å ha vært en del av livet til konfirmanten de siste årene, og jeg har sett ham eller henne vokse opp til den vakre og modige personen han eller hun er i dag.

Jeg kan ikke annet enn å rose foreldrene for den flotte jobben de har gjort med å støtte og forme konfirmanten. Jeg har sett hvordan deres kjærlighet og omsorg har bidratt til å utvikle konfirmantens gode egenskaper, som å være ærlig, ansvarsfull og å hjelpe andre.

Konfirmanten, jeg er så stolt av deg og alt du har oppnådd så langt. Jeg vet at du vil fortsette å være en fantastisk person som vil gjøre verden til et bedre sted. Jeg vil alltid være her for deg, enten det er for å feire dine suksesser eller for å støtte deg i tider med utfordringer.

La oss heve glassene i en skål for konfirmanten, for hans eller hennes fremtid og for den viktige rollen han eller hun spiller i våre liv. Skål!”

“Kjære konfirmant, kjære venner og familie.

Jeg er så takknemlig for å ha fått muligheten jeg fikk for 15 år siden til å være fadder for vår kjære konfirmant. Jeg har sett ham eller henne vokse fra en liten baby til den modige og selvsikre ungdommen han eller hun er i dag.

Jeg har hatt mange fine minner med konfirmanten, fra de første turene til lekeplassen til vår ferie til Kristiansand sammen for noen år siden . Jeg har sett hvordan han eller hun har utviklet seg til å bli en god venn som jeg verdsetter høyt.

Foreldrene til konfirmanten har gjort en utrolig jobb med å støtte og forme ham eller henne til den personen han eller hun er i dag. Deres omsorg og kjærlighet har vært en kilde til inspirasjon, og jeg takker dem for alt de har gjort.

Konfirmanten, jeg synes det er så spennende å se deg gå inn i den neste fasen i livet ditt og jeg vet at du vil møte fremtiden med både åpenhet og mot. Jeg vil alltid være her for deg, både som en venn og som din fadder, for å støtte deg i alt du måtte trenge.

Til slutt vil jeg ønske konfirmanten alt det beste for fremtiden. Jeg håper at han eller hun vil fortsette å være den vennlige, ærlige og hjelpsomme personen jeg kjenner, og at han eller hun vil ta med seg de verdier han eller hun har lært fra foreldrene sine og familien og bruke det til å gjøre verden til et bedre sted. La oss heve glassene i en skål for konfirmanten og hans eller hennes fremtid! Skål!

Se også: Tekst til konfirmasjonskort – Konfirmasjonsdikt – Tekst til konfirmasjonsinvitasjonerKonfirmasjonsgave