Konfirmant? Slik holder du tale som vil bli husket for alltid

Konfirmasjonen er en viktig milepæl i livet. Noen konfirmanter ønsker å benytte denne anledningen til å holde en konfirmantens tale, men er kanskje litt usikre og nervøse for hvordan de best skal angripe oppgaven.

Dette er tross alt en god anledning for ungdommen til å takke familie, venner og de som har hatt en spesiell betydning i livet deres, samt å reflektere over sin egen vei videre.

Talen kan være en utfordring for noen, spesielt hvis man er ung og usikker på egen evne til å tale foran et stort publikum. Da er det viktig å huske på at det er helt frivillig å holde tale, og ikke obligatorisk på noen måte.

Det er heller ikke slik at en konfirmants evne og vilje til å holde tale nødvendigvis sier noe om ens modenhetsgrad eller selvtillit.

Men hvis man virkelig ønsker å holde tale, er det viktig å planlegge i god tid.

Her er noen gode råd du kan bruke for å forberede og holde en god konfirmantens tale:

 1. Spør foreldre om råd
  Snakk med foreldrene dine om ditt ønske om å holde tale, og diskuter temaer og poenger som kan være relevante å ta opp i talen.
 2. Skriv et manus for talen din
  Dette vil gi deg en struktur og sikkerhet når du skal holde talen, samt sørge for at du ikke glemmer viktige poenger.
 3. Begynn med en åpning som engasjerer
  Begynn talen din med en åpning som engasjerer publikum og gir dem en idé om hva talen din kommer til å handle om. For eksempel kan du si noe som: “Det er ikke bare jeg som skal få høre pene ord i dag. Selv vil jeg gjerne få si noe hyggelig om noen som har betydd spesielt mye for meg, og som jeg bestandig vil huske med glede.”
 4. Takk viktige personer i livet ditt
  Fokuser på å takke personer som har hatt en spesiell betydning i livet ditt, og del gjerne anekdoter eller episoder som viser hvorfor de har hatt en stor betydning i ditt liv. Dette kan være besteforeldre, venner av familien, lærere eller andre som har hjulpet deg når du har hatt behov for det.
 5. Ha en god avslutning
  Avslutningsvis, retter du kanskje noen velmente ord til eventuelle søsken og takker foreldrene dine for alt de har gjort for deg.
 6. Øv!
  Øv på talen din hjemme, foran familien eller venner, for å bli vant med å snakke foran et publikum.
 7. Tenk på tempoet
  Pass på at du ikke snakker for fort. Pøv å ha god kontakt med publikumet ditt og vær deg selv. Det er ikke nødvendig å være perfekt, det viktigste er at budskapet ditt kommer tydelig frem.
 8. Kroppspråk og gester
  Bruk gjerne kroppsspråk og gester for å understreke poengene dine. Dette kan hjelpe til å holde publikum engasjert og gjør talen din mer visuell.
 9. Vær ærlig og personlig
  Til slutt, ikke vær redd for å være ærlig og personlig i talen din. Dette kan gjøre talen din mer minneverdig og relaterbar for de som skal høre på.

Husk at det ikke er nødvendig å være en erfaren taler for å holde en god konfirmantens tale. Med god forberedelse, øvelse og ved å være deg selv, vil du kunne holde en tale som både du og gjestene vil sette pris på.

Eksempel på en tale fra en konfirmant

Kjære familie og venner.

Jeg vil først og fremst takke dere alle for at dere er her i dag for å feire konfirmasjonsdagen min. Konfirmasjonen er en viktig milepæl i livet mitt, og jeg er så takknemlig for at dere alle er her for å dele denne dagen med meg.

Jeg vil først og fremst takke mine foreldre for alt de har gjort for meg gjennom årenes løp. Mamma og pappa, dere har alltid stått ved min side, støttet meg i alt jeg har gjort og alltid sett det beste i meg. Deres kjærlighet og støtte har betydd alt for meg, og jeg vil alltid være evig takknemlig for alt de har gjort.

Jeg vil også takke mine besteforeldre for deres kjærlighet og omsorg. Dere har alltid vært der for meg, og jeg er så heldig som har akkurat dem som mine besteforeldre. Jeg vil alltid ha minnene om tiden vi har tilbrakt sammen, og jeg vil aldri glemme den støtten og kjærligheten de har gitt meg gjennom årene.

Jeg vil også takke mine søsken for å være mine beste venner og støttespillere gjennom årene. Selv om vi har hatt våre krangler, har vi alltid stått sammen som en familie og jeg er takknemlig for at jeg har dere i livet mitt.

Og til slutt, vil jeg takke mine venner for deres vennskap og støtte. Dere har vært med meg gjennom alle oppturer og nedturer, og jeg er så takknemlig for at jeg har dere som mine venner.

Jeg vil også benytte anledningen til å reflektere litt over min egen vei videre. Gjennom årene har jeg lært så mye, både om meg selv og om verden rundt meg. Jeg har lært at det er viktig å ta vare på de som står oss nær, å være ærlig mot oss selv og å følge våre drømmer. Jeg håper å ta med meg alle disse lærdommene videre i livet og fortsette å vokse og utvikle meg som person.

Takk igjen for at dere alle er her i dag, og for at dere har vært en del av livet mitt. Jeg ser frem til å se hva fremtiden bringer, og jeg håper å ha dere alle ved min side på mine videre reiser. Jeg ønsker også å takke min konfirmantleder og kirken for å ha gitt meg muligheten til å reflektere over min tro og min plass i verden. Jeg er takknemlig for å ha hatt denne tiden til å fordype meg i min egen personlige vekst og å forstå hvordan jeg kan leve et liv som følger mine verdier og prinsipper.

Til slutt, jeg ønsker å takke alle dere som har hjulpet meg med forberedelsene til denne dagen, enten det var å hjelpe med matlaging eller å være der for å lytte til mine bekymringer. Jeg vet at jeg ikke kunne gjort dette alene, og jeg setter veldig stor pris på all støtten og kjærligheten dere har gitt meg.

Tusen takk igjen for at dere er her i dag og deler denne spesielle dagen med meg. Jeg er evig takknemlig for alle minnene vi har skapt sammen og jeg ser frem til å lage flere minner sammen i fremtiden.

Se også: Tekst til konfirmasjonskort – Konfirmasjonsdikt – Tekst til konfirmasjonsinvitasjonerKonfirmasjonsgave