Takk for maten tale – Tips til deg som skal holde tale

Skal du skrive en takk for maten tale, og trenger litt hjelp på veien? Da har du kommet på riktig sted. På denne siden gir vi deg flere gode tips og råd om hva en takk for maten tale bør inneholde.

takk for maten tale
Avslutt gjerne takk for maten-talen med en skål!

En takk for maten tale behøver ikke å være spesielt lang, og hovedfokuset bør være på maten og ikke anledningen / vertskapet. Glem for all del ikke å få med det som er hovedformålet med talen – altså å takke for maten!

Elementer du gjerne kan ha med i en takk for maten tale:

 • Introduser deg selv
  Start gjerne med en kort introduksjon av deg selv og hvordan du kjenner vertskapet. Du kan gjerne følge opp med en gratulasjon til vertskapet dersom dette passer til anledningen.
 • Fortell litt om maten dere har fått servert
  Et smart tips kan være å kontakte kokken eller serveringspersonalet på forhånd, så du vet litt om maten som skal serveres. Skryt gjerne av smak, utseende og hvor godt rettene komplementerer hverandre. Du kan gjerne også si litt om de forskjellige vinene du har fått servert til maten. Du kan gjerne krydre talen din med kjente sitater eller ordtak om mat. Ordtak om mat kan du finne på denne siden: Ordtak om mat.
 • Ros av borddekking og pynt
  Dersom vertskapet har gjort seg stor flid med borddekking og pynt, vil de garantert sette pris på skryt for dette. Ofte ligger det mye tid og arbeid bak et vakkert dekket bord!
 • Ros til toastmaster og andre talere
  Følg godt med underveis i måltidet, og nevn det gjerne enkelte talere eller noe toastmaster har sagt som har gjort inntrykk på deg.
 • Skryt og ros av kokker og servitører
  Det ligger garantert mye arbeid og planlegging bak et festmåltid. Derfor er det alltid hyggelig å vise at man setter pris på det man har fått servert. Du må gjerne kommer og servitører om å komme fram slik at gjestene kan applaudere for innsatsen deres.
 • Avslutning av talen
  En takk for maten tale har rom for humoristiske innslag, og du må gjerne avslutte med et morsomt poeng. En skål for vertskapet kan også være en flott og naturlig måte å avslutte talen på.

 

Se også: Dikt om mat – Ordtak om mat.

Tilbake til hovedsiden