Takk for maten tale – Tips til deg som skal holde tale

Skal du skrive en takk for maten tale, og trenger litt hjelp på veien?

Da har du kommet på riktig sted.

På denne siden gir vi deg flere gode tips og råd om hva en takk for maten tale bør inneholde.

En takk for maten tale behøver ikke å være spesielt lang, og hovedfokuset bør være på maten og ikke anledningen / vertskapet.

Glem for all del ikke å få med det som er hovedformålet med talen – altså å takke for maten!

Elementer du gjerne kan ha med i en takk for maten tale:

Introduser deg selv

Start gjerne med en kort introduksjon av deg selv og hvordan du kjenner vertskapet.

Du kan gjerne følge opp med en gratulasjon til vertskapet dersom dette passer til anledningen.

Fortell litt om maten dere har fått servert

Et smart tips kan være å kontakte kokken eller serveringspersonalet på forhånd, så du vet litt om maten som skal serveres. Skryt gjerne av smak, utseende og hvor godt rettene komplementerer hverandre.

Du kan gjerne også si litt om de forskjellige vinene du har fått servert til maten.

Du kan også velge å krydre talen din med kjente sitater eller ordtak om mat. Ordtak om mat kan du finne på denne siden: Ordtak om mat.

Ros av borddekking og pynt

Dersom vertskapet har gjort seg stor flid med borddekking og pynt, vil de garantert sette pris på skryt for dette.

Ofte ligger det mye tid, omtanke og arbeid bak et vakkert dekket bord!

Ros til toastmaster og andre talere

Følg godt med underveis i måltidet, og nevn det gjerne enkelte talere eller noe toastmaster har sagt som har gjort inntrykk på deg.

Skryt av kokker og servitører

Det ligger garantert mye arbeid og planlegging bak et festmåltid. Derfor er det alltid hyggelig å vise at man setter pris på det man har fått servert.

Du må gjerne be kokker og servitører om å komme fram slik at gjestene kan applaudere for innsatsen deres.

Avslutning av talen

En takk for maten tale har rom for humoristiske innslag, og du må gjerne avslutte med et morsomt poeng.

En skål for vertskapet kan også være en flott og naturlig måte å avslutte talen på.

Noen eksempler på takk for maten-tale.

Eksempel på en formell takk for maten-tale:

“Kjære venner og familie,

Jeg vil først og fremst takke dere alle for at dere kom for å feire denne spesielle anledningen med meg. Det betyr veldig mye for meg at dere tok dere tid til å være her i dag.

Jeg vil også rette en stor takk til vertskapet for det fantastiske måltidet vi nettopp har nytt. Alt smakte så utrolig godt, og jeg vet at det krever mye tid og innsats å lage maten så perfekt. Så en stor takk til dere for at dere gjorde dagen enda mer spesiell.

Til slutt vil jeg takke dere alle for at dere er en del av livet mitt. Jeg setter stor pris på vennskapet vårt, og jeg gleder meg til å fortsette å feire mange flere spesielle anledninger med dere i fremtiden.

Tusen takk for at dere kom og gjorde dagen min så minneverdig. La oss fortsette å nyte kvelden sammen!”

Eksempel på takk for maten tale til et bryllup

“Kjære brudepar og gjester,

Jeg vil først og fremst takke brudeparet for å ha invitert meg til å være en del av deres vakre bryllup. Det har vært en fantastisk dag, og jeg setter stor pris på å ha vært en del av feiringen.

Jeg vil også takke brudeparet for den utrolig gode maten som ble servert i dag. Det var en fryd for både øynene og ganen, og jeg vil gjerne takke kokkene og alle andre som bidro til å lage denne fantastiske middagen.

Til slutt vil jeg også takke alle gjestene for selskapet i dag. Det har vært en glede å feire sammen med dere alle, og jeg ønsker brudeparet alt det beste for fremtiden.

Takk for maten! Skål!”

Eksempel på takk for maten tale til et julebord

“Kjære kolleger og venner,

Først og fremst vil jeg takke for en fantastisk kveld her i kveld. Jeg setter alltid stor pris på å kunne være en del av vårt årlige julebord, og i år har ikke vært et unntak.

Jeg vil også rette en stor takk til vår kjære vert, [navn], for all innsatsen som ble lagt ned i å gjøre kvelden til en suksess. Uten din harde jobbing og gjestfrihet ville ikke kvelden vært den samme.

Jeg håper dere alle har hatt en flott kveld, og at dere vil fortsette å nyte selskapet og maten i kveld. La oss alle huske å sette pris på hverandre og gledene ved denne tiden av året.

Tusen takk igjen, og god jul til dere alle.”

Eksempel på takk for maten tale i anledning en barnedåp

Kjære gjester,

Jeg vil først og fremst takke dere alle sammen for at dere har kommet hit i dag for å feire denne spesielle dagen med oss. Det betyr veldig mye for oss at dere har lagt turen hit for å være en del av denne viktige milepælen i vårt lille barns liv.

Jeg vil også rette en stor takk til dere som har bidratt til at dagen har blitt så fin. Takk til min kjære kone for all innsatsen hun har lagt ned for å gjøre dagen perfekt. Takk også til alle som har bidratt med mat og drikke – det var rett og slett fantastisk!

Til slutt vil jeg også takke presten for en vakker og meningsfull seremoni. Vi vil alltid huske denne dagen som en av de mest spesielle i vårt barns liv, og vi er så takknemlige for at dere alle var en del av den.

Takk igjen for at dere kom og feiret med oss. Vi håper at dere har hatt en minnerik dag.

Eksempel på en morsm takk for maten tale i anledning en bursdag.

Kjære venner og familie,

Jeg vil først og fremst takke dere for at dere har kommet hit i dag for å feire denne spesielle dagen med meg. Jeg vet ikke om det bare er meg, men jeg føler at det har vært en evighet siden vi sist så hverandre – så dette har vært en stor dag for meg.

Jeg vil også takke dere for all den deilige maten og drikken vi har fått servert i dag. Jeg må innrømme at jeg var litt bekymret for at det kunne bli litt kjedelig å ha så mange godt voksne samlet, men dere har virkelig vist vi enda kan klare å feste like hardt som ungdommene!

Til slutt vil jeg også takke min kjære kone for at hun har holdt meg i live i alle disse årene. Jeg vet ikke hvordan hun har klart å tåle meg så lenge, men jeg er veldig glad for at hun har gjort det. Så tusen takk for alt du gjør for meg, kjære.

Takk igjen for at dere kom og feiret denne spesielle dagen med meg. Vi håper dere har hatt en minnerik og morsom dag.

Se også: Dikt om mat – Ordtak om mat.