Bryllupstale: Slik imponerer du brudeparet og gjestene

Sist oppdatert 13.01.2023

Bryllupstaler er en viktig del av ethvert bryllup.

Disse talene gir gjestene muligheten til å uttrykke sine tanker og følelser for brudeparet, og er også en anledning for gjestene å bli bedre kjent med parets historie.

Selv om det kan være nervepirrende å holde en bryllupstale, er det også en unik mulighet til å bidra til den spesielle dagen.

Hvilke taler er vanlige i et bryllup?

Når det gjelder hva slags taler som er vanlige i et bryllup, er det noe som er blitt tuftet på tradisjoner og ritualer som har vært noenlunde likedan gjennom generasjoner. Programmet ser som regel slik ut:

 • Vetskapet ønsker velkommen, og introduserer toastmasteren
 • Brudens far eller mor holder tale for brudeparet
 • Brudgommen holder tale for bruden
 • Brudens forlover taler
 • Brudgommens forlover taler
 • Brudgommens far eller mor taler
 • Bruden taler, dersom hun ønsker det
 • Takk for maten-tale

Det er også vanlig å ha sanger og andre innslag i løpet av en bryllupsfest.

Noen generelle råd til deg som skal holde bryllupstale

Men hvordan kan man holde en god bryllupstale? Her er noen generelle tips:

 1. Planlegg og øv i god tid
  Det er viktig å sette av god tid til å planlegge og øve på talen din. Jo mer tid du har på deg, jo mer tid vil du også ha til å finpusse på innholdet. Finn gjerne noen venner eller familie du kan øve deg for, og be de om å komme med tilbakemeldinger. Det kan også hjelpe å øve på talen foran speilet. Når du er godt forberedt blir du ikke så nervøs, og det er også større sannsynlighet for at du får sagt det du ønsker.
 2. Vær personlig
  Vær gjerne personlig og fortell om gode minner du har hatt sammen med paret.
 3. Hold fokus på brudeparet
  Talen din bør handle om brudeparet og deres kjærlighet til hverandre, ikke om deg selv. Selv om det kan være fristende å fylle talen din med historier og anekdoter, er det viktig å huske at dette er et bryllup, ikke en komedieforestilling. Hold deg til temaet “kjærlighet” og unngå å gå for langt inn på sideveier. Pass på at talen ikke blir for lang, eller har upassende innhold
 4. Tenk gjennom mottakerne
  Det er viktig å tenke på hvem talen din skal være rettet mot. Hvem vil være til stede på bryllupet, og hva vil de gjerne høre? Det kan være fristende å fortelle om morsomme og flaue historier fra ungdomstiden til brudgommen, men det er ikke sikkert at gamle tante Gerda har lyst til å høre om dem.
 5. Ikke vær for formell
  Selv om det er en formell anledning, bør du prøve å ikke være for formell og stiv. Bruk en naturlig og avslappet stemme og prat som du ville gjort når du prater med en venn.
 6. Ha en struktur
  Det er lurt å ha en plan for talen din, slik at du ikke går seg vill eller glemmer noe viktig. En god struktur kan være å starte med en innledning, deretter følge opp med noen av dine beste ønsker for det nygifte paret, før du avslutter med en oppmuntrende konklusjon.
 7. Skriv ned hovedpunktene dine
  Selv om du ønsker å holde talen din så personlig som mulig, kan det være lurt å skrive ned de viktigste punktene du ønsker å dekke. På den måten unngår du å glemme noe viktig.
 8. Bruk humor med måte
  Humor kan være en effektiv måte å løsne opp i stemningen på, men det er viktig å huske at ikke alle deler din humoristiske sans. Unngå derfor å lage vitser på bekostning av andre, og vær nøye med å sjekke at vitsene dine faktisk er morsomme før du fremfører dem.

I tillegg til disse tipsene, kan det også være lurt å få litt inspirasjon fra andre bryllupstaler. Det finner mange muligheter for å finne eksempler på bryllupstaler, både på nettet og andre steder. Vi vil også gi deg noen eksempler på slutten av denne artikkelen. Det kan også være lurt å spørre familie og venner som har holdt bryllupstale før. Kanskje de har en kopi av manuskriptet et sted?

Det kan også være lurt å tenke på hva som passer best for brudeparet og deres personlighet, og hva som vil føles naturlig for deg å si.

En annen ting å huske på er at bryllupstaler ikke trenger å være altfor formelle eller seriøse. Selv om det er en spesiell anledning, bør du prøve å holde talen din så avslappet og naturlig som mulig. Dette gjør det mer behagelig for alle involverte, spesielt for deg som skal holde talen.

Uansett hvordan du velger å strukturere bryllupstalen din, er det viktigste å huske på å være deg selv og å ønske brudeparet alt det beste for deres fremtid sammen. Hvis du følger disse rådene, vil du være godt rustet til å holde en bryllupstale som brudeparet, og gjestene, vil huske for alltid.

Hva er toastmasterens rolle i et bryllup?

Toastmasteren har en viktig rolle i et bryllup, da han eller hun har ansvaret for å lede seremonien og sørge for at alt går som det skal. Toastmasteren innleder ofte seremonien med sine bemerkninger, og vil deretter introdusere de ulike talerne og innslagene som skal finne sted gjennom kvelden.

Det er også toastmasterens ansvar å sørge for at tiden som er avsatt for hver tale blir holdt, slik at gjestene ikke blir sittende lenge og vente på at seremonien skal fortsette.

En god toastmaster bør ha en avslappet og behagelig stemme, og være i stand til å føre seremonien på en naturlig måte. Vedkommende bør også være god til å improvisere dersom det skulle oppstå uforutsette hendelser eller forsinkelser.

Toastmasteren har også ansvaret for å sørge for at seremonien avsluttes på en passende måte, gjerne ved å takke for maten og ønske brudeparet alt det beste for fremtiden. En god toastmaster skal bidra til at bryllupet blir en minneverdig og mest mulig knirkefri affære for alle involverte.

Noen eksempler på bryllupstaler:

Se også: Tekst til bryllupskort – Kjærlighetsdikt – Tekst til bryllupsinvitasjonerBryllupsgave