Forelder til konfirmanten – Slik holder du en minneverdig tale i ditt barns konfirmasjon

Skal barnet ditt konfirmere seg?

En konfirmasjon er en stor milepæl, både for konfirmanten selv og deg som forelder.

Dette er utvilsomt en spesiell og stor dag, både for deg som foreldre og for konfirmanten selv.

Mange foreldre ønsker å holde en tale for konfirmanten sin på denne dagen. Dette er tross alt et sjeldent øyeblikk der du får anledning til å snakke om hvor mye du elsker og beundrer barnet ditt, og du vil sikkert være veldig stolt og ydmyk.

Det å holde tale er også et stor ansvar, og det er derfor viktig at du tar deg god tid til å forberede deg på dette øyeblikket.

Her er noen gode råd til hvordan man kan holde en god tale som konfirmantens mor eller far:

 1. Forberedelse:
  Det er viktig å bruke god tid på å forberede talen. Tenk på hva du ønsker å si, og skriv ned tankene dine. Prøv å skrive ned noen vakre og rørende ord om konfirmanten og deres forhold, men pass også på å ikke overdrive det.
 2. Hold det kort og konsist:
  Det er beste å holde talen kort og konsis. Det er ikke nødvendig å gå inn i alt for stor detalj om konfirmantens oppvekst eller skolekarriere. Prøv å holde talen til 10-15 minutter, og fokuser på de viktigste momentene.
 3. Fokuser på konfirmanten:
  Talen skal være om konfirmanten, så ikke glem å fokusere på han eller henne. Snakk om deres egenskaper og hvordan de har utviklet seg som person gjennom årene. Dette er konfirmantens øyeblikk, så la det hele handle om dem.
 4. Unngå skryt og overdrivelser:
  Selv om det sikkert er fristende, så bør du unngå å skryte uhemmet av konfirmanten. Det er ikke nødvendig å liste opp alle resultater fra skolen, speiderne eller idrettsbanen. Du kan fint si noen positive ord om hans eller hennes ferdigheter, men hold det i moderasjon.
 5. Unngå å bli for sentimental:
  Det kan være en fin måte å vise kjærlighet når du gråter og viser følelser, men det er ikke nødvendig å gråte i talen. Du bør i det hele tatt være forsiktig med å bringe følsomme temaer på banen, som for eksempel slektninger som har gått bort. Det kan være veldig rørende, men konfirmanten og publikum vil kanskje føle at det blir litt ubehagelig. Dette skal tross alt være en festdag, og det er fint å fokusere på det som er hyggelig.
 6. Husk å ta med humor:
  Det kan være fint å legge inn noen morsomme øyeblikk. Prøv å fortelle en historie eller anekdote fra barndommen som gjestene kan le av.
 7. Ta en skål:
  Til slutt bør du ta en skål til konfirmanten. Det er en fin måte å hedre konfirmanten på.

Uansett hvordan du velger å utføre talen, så vil det å holde en tale for barnet ditt på konfirmasjonsdagen være en veldig spesiell opplevelse. Det er et øyeblikk som du aldri vil glemme, og som garantert vil være med dere begge resten av livet.

Når du har forberedt deg godt, kan du være sikker på at talen vil bli vellykket og at konfirmanten din vil bli stolt og glad.

Eksempel på konfirmasjonstale fra mor eller far

Kjære konfirmant, våre kjære gjester, familie og venner.

Jeg er så stolt av å stå her i dag som moren til denne flotte unge personen, som i dag tar dette store skrittet mot voksenlivet.

Jeg kan ikke tro at tiden har gått så fort, det føles som om det var i går at jeg holdt deg i mine armer for første gang og nå ser jeg deg stå her i dag som en voksen ungdom. Du har vokst opp til å bli en intelligent, vennlig og omsorgsfull person, og jeg er så takknemlig for å ha vært en del av livet ditt.

Jeg kan ikke la være å tenke tilbake på alle de fine minnene vi har sammen, fra de første skrittene dine til de første dagene på skolen. Jeg husker fortsatt den gangen du lærte å sykle, og jeg så at du kjørte bort fra meg helt på egen hånd. Jeg følte meg så stolt og samtidig litt lei meg fordi at tiden gikk så fort. Men jeg vet at det er slik livet er, og jeg er så glad for at jeg har vært en del av denne reisen sammen med deg.

Konfirmasjonen markerer en ny start for deg, og jeg vet at du vil håndtere dette skiftet med mot og modenhet. Du har alltid vært en person som har vist at du kan takle utfordringer og ta ansvar for dine handlinger, og jeg tror du vil gjøre dette også i fremtiden. Jeg ønsker deg alt godt i livet og jeg vil alltid være her for deg, som din støttespiller og venn.

Jeg vil avslutte med å sitere Albert Einstein: “Livet er som å sykle. Du må bevege deg for å holde balansen.” Jeg vet at du vil holde deg i bevegelse og jeg gleder meg til å se deg sykle inn i din fremtid med selvsikkerhet og balanse. Gratulerer med konfirmasjonen min kjære, jeg elsker deg.

Kjære [navn på konfirmant],

Jeg kan ikke tro at tiden har gått så fort. Det virker som det var i går at du var et lite barn som løp rundt i huset og krevde min oppmerksomhet hele tiden. Nå står du her, nesten voksen og klar til å ta et nytt skritt i livet.

Jeg er så stolt av deg. Du har vokst opp til å bli en vakker, snill og intelligent ung dame. Jeg har sett deg kjempe for det du tror på, og jeg har sett deg være tålmodig og omsorgsfull. Jeg vet at du vil klare deg utmerket i livet, fordi du har de verdiene og egenskapene som trengs for å være en god person.

Jeg ønsker at du skal vite at jeg alltid vil være her for deg, uansett hva som skjer i livet ditt. Jeg vil alltid være din støtte og veileder, og ikke minst så vil jeg alltid være din mor. Jeg håper du vil ta vare på de minnene vi har delt sammen og at du vil fortsette å vokse og blomstre som person.

Jeg ønsker deg alt godt i livet ditt. Jeg elsker deg mer enn ord kan beskrive.

Se også: Tekst til konfirmasjonskort – Konfirmasjonsdikt – Tekst til konfirmasjonsinvitasjonerKonfirmasjonsgave