Konfirmasjonstale: 8 tips for å holde en uforglemmelig tale

Skal du holde en konfirmasjonstale, og er litt usikker på hvordan du best skal formulere deg?

Konfirmasjonen er en viktig milepæl i livet til envher ungdom, og som taler ved denne begivenheten har du muligheten til å skape et betydningsfult og minneverdig øyeblikk for både konfirmanten og gjestene.

Vanligvis er dette rekkefølgen på taler ved en konfirmasjon:

 1. Vertskapet ønsker velkommen
 2. Far og/eller mors tale til konfirmanten
 3. Eldste fadders tale for konfirmanten og foreldrene
 4. Far og mor takker fadderne
 5. Konfirmanten takker foreldrene
 6. Takk for maten

Dersom du skal holde en konfirmasjonstale, så kjenner du sikkert på litt nervøsitet i spenning i forholdt til oppgaven du har fått.

Dette er helt naturlig, men husk, alt blir lettere når man har forberedt seg godt!

Her er noen gode råd for å hjelpe deg å forberede en taler som vil glede både konfirmanten og gjestene:

 1. Start med en engasjerende innledning.
  Det er viktig å fange oppmerksomheten til gjestene fra starten av. Du kan for eksempel begynne med å snakke om hvordan tiden har gått siden barnedåpen, og hvordan konfirmanten har utviklet seg.
 2. Vær personlig.
  Talen din bør være skreddersydd for konfirmanten og relatert til konfirmantens liv og erfaringer. Det kan være hyggelig å inkludere anekdoter og minner fra konfirmantens oppvekst.
 3. Hold talen kort og presis.
  Med flere talere som skal snakke, er det viktig å ikke trekke talen ut i det uendelige. Prøv å holde talen din til rundt 5-7 minutter.
 4. Unngå å gjenta poengene til andre talere.
  Så å si alle vil ha noe å si til konfirmanten, så for å holde interessen oppe, unngå å gjenta det som allerede er sagt.
 5. Bruk humor.
  En touch av humor kan gjøre talen din mer minneverdig og morsommere å høre på. Men pass på å ikke overdrive, og unngå å bruke humor som kan være sårende for noen.
 6. Fokuser på fremtiden.
  Konfirmasjonen markerer et skille mellom barndommen og ungdomsårene, og det kan være fint å reflektere over hva fremtiden kan bringe for konfirmanten og ønske dem lykke til på deres videre vei.
 7. Avslutt med å takke.
  Avslutt alltid med å takke konfirmanten, foreldrene og andre viktige personer som har vært med i prosessen.
 8. Øv deg!
  Øv deg godt på å holde talen din slik at du blir komfortabel med å fremføre den. Mye øvelse bidrar til at du snakker mer naturlig og med mindre nervøsitet.

Husk at det viktigste er å være deg selv, og å formidle budskapet ditt på en ærlig og engasjerende måte. Konfirmasjonen er en viktig dag for konfirmanten, og du har muligheten til å bidra til å gjøre denne dagen spesiell og minneverdig.

Det kan også være lurt å snakke med konfirmanten og deres foreldre før talen for å få en bedre forståelse av hva som er viktig for dem og hva som vil bety mest for konfirmanten. På den måten kan du tilpasse talen din til å være mest mulig relevant og personlig.

I tillegg til å gi gode råd, kan du også vise din støtte til konfirmanten og deres framtidige drømmer og mål. Dette kan gjøres ved å dele dine egne erfaringer og hva du har lært i livet, eller ved å formidle noen ordtak eller sitater som kan være inspirerende for konfirmanten.

Til slutt, husk at konfirmasjonen ikke bare handler om taler og tradisjoner, men også om å feire konfirmantens liv og vekst som person. Vær positiv, ærlig og personlig i talen din og konfirmasjonen vil bli en minneverdig og hyggelig opplevelse for alle involverte.

Les mer om de ulike talene som er vanlige ved en konfirmasjon her:

Eksempel på tale ved konfirmasjon:

Kjære gjester, kjære foreldre til konfirmanten og kjære konfirmant.

Først og fremst vil jeg ønske dere alle velkommen til denne viktige og minneverdige dagen i konfirmantens liv.

Det er 14-15 år siden vi feiret barnedåpen til [konfirmantens navn], og det er tydelig å se at tiden har gått. [Konfirmantens navn] har utviklet seg fra å være en tannløs bylt i bleier til å bli en ung voksen med klare meninger og mål for fremtiden.

Som konfirmantens [din rolle], har jeg sett [konfirmantens navn] vokse og utvikle seg gjennom årene. Jeg har sett [konfirmantens navn] lære å gå, lese, skrive og regne. Jeg har sett [konfirmantens navn] lære å sykle, svømme, og danse. Jeg har sett [konfirmantens navn] lære å være en god venn, en støttende søsken, og en ansvarlig ungdom.

Men mest av alt, har jeg sett [konfirmantens navn] lære å være en god person. Jeg er så stolt av [konfirmantens navn] for den personen han/hun har blitt. Av erfaring vet jeg at fremtiden vil bringe mange utfordringer, slik er er tross alt livet, men jeg er overbevist om at [konfirmantens navn] vil takle alt med mot, integritet og klokskap.

Konfirmasjonen markerer et skille mellom barndommen og ungdomsårene, og jeg vil ønske [konfirmantens navn] lykke til på veien videre. Jeg håper at du alltid vil huske på de verdiene og prinsippene som du har lært i kirken og i livet ditt hittil, og at du vil fortsette å den flotte utviklingen du har hatt så langt.

La oss nå feire denne viktige milepælen i [konfirmantens navn] sitt liv og ønske [konfirmanten] alt det beste for fremtiden. Tusen takk for at jeg har fått delt denne dagen med dere.

Se også: Tekst til konfirmasjonskort – Konfirmasjonsdikt – Tekst til konfirmasjonsinvitasjonerKonfirmasjonsgave